Achillespeesblessure

De meest gestelde vragen over pijn of een blessure aan de achillespees en fysiotherapie.

Wat is een achillespeesblessure?

De achillespees is een soort kabel die de kracht van de kuitspieren overbrengt op het hielbeen. Dit zorgt ervoor dat je kunt lopen. Tijdens sporten kan overbelasting ontstaan; (kleine) beschadigingen in het peesweefsel.

Ook gebruik van verkeerd schoeisel of een misstap kan de achillespees beschadigen. Je voelt pijn in de aanhechting van de pees op de hiel, in de pees met het omringende weefsel of in de slijmbeurs in de diepte aan de voorzijde van de pees. Een achillespeesblessure ontstaat meestal geleidelijk.

Klachten en symptomen van een blessure aan de achillespees

Het eerste teken van een blessure aan de achillespees is pijn en/of stijfheid bij het opstaan boven je hielbeen. Bij de eerste stappen die je met blote voeten zet, voelt de achillespees pijnlijk en/of stijf aan. Deze pijn verdwijnt in eerste instantie meestal snel. Soms is de achillespees opgezwollen.

De vijf stadia van pijn/stijfheid na inspanning zijn:

  1. Pijn na langdurige inspanning, die na enige uren spontaan verdwijnt.
  2. Pijn tijdens de warming-up die tijdens de inspanning afneemt en daarna terugkomt.
  3. Pijn tijdens én vlak na de inspanning en ’s nachts, de pijn verdwijnt pas na langdurige rust.
  4. Hetzelfde als punt 3, maar dan inclusief prestatievermindering.
  5. Constante pijn die niet meer verdwijnt, ook niet na langdurige rust.


Doortrainen met een ontsteking verergert de pijn en bemoeilijkt het herstel.

Hoe vaak komt de aandoening voor en bij wie?

Een achillespeesblessure komt vaak voor in sporten waarbij veel explosieve- en sprongbewegingen voorkomen (bijvoorbeeld badminton, atletiek) en bij langdurige belasting, zoals wandelen of hardlopen.

Goed schoeisel en een warming-up en cooling-down bij het sporten zijn belangrijk. Verkorte of stijve kuitspieren, beenlengteverschil, een te harde ondergrond bij het sporten (beton, asfalt), eenzijdige trainingsvormen of een te snelle intensiteitsverhoging kunnen het risico op een blessure aan de achillespees vergroten. Mannen hebben een grotere kans op chronische (= langdurige) achillespeesproblematiek dan vrouwen, met name mannen boven de dertig jaar.

Hoe behandelt de fysiotherapeut een blessure aan de achillespees?

Een achillespeesblessure is goed te behandelen. Als je jezelf in een vroeg stadium laat behandelen, kun je snel en volledig herstellen. Zestig procent van de mensen met lichte klachten aan de achillespees is na tien tot twaalf weken klachtenvrij. Een (sport)fysiotherapeut kan samen met je onder andere de soepelheid van de achillespees herstellen. Hiervoor is het ook nodig dat je zelf oefeningen doet.

Daarnaast kan hij je een trainingsprogramma aanbieden om de kuitspieren en de achillespees te versterken en je adviseren over oefeningen en passend schoeisel. Ook na een operatie aan de achillespees kan de fysiotherapeut veel voor je betekenen, bijvoorbeeld bij een gedoseerde opbouw van de spiermassa en conditie.