Polsblessure

Wat is een polsblessure? Een polsblessure is letsel aan de pols. Meestal gaat het om een letsel na een trauma, zoals een val op de uitgestrekte hand. Hierdoor kunnen de banden en het kapsel rond de pols opgerekt en soms gescheurd zijn. Ook het kraakbeen of de banden in de pols kunnen beschadigd raken. Er ontstaat een zwelling en mogelijk een blauwe verkleuring. Dit veroorzaakt drukpijn in en rond de pols en je kunt het polsgewricht minder goed bewegen. Ook overbelasting kan polsklachten geven. Er is dan sprake van een chronische irritatie van weke delen zoals spieren, pezen en banden. Deze overbelasting wordt veroorzaakt door moeilijke, herhalende of (te) zware activiteiten, werk of sportoefeningen. Bewegen van het polsgewricht is dan beperkt en pijnlijk.

Klachten en symptomen bij een blessure aan de pols

Na een trauma kun je letsel aan de pols herkennen aan:

 • (Druk) pijn en warmte rond het polsgewricht
 • Belemmering bij het bewegen van de pols
 • Zwelling van het polsgewricht
 • Verkleuring van het polsgewricht


Overbelasting van de pols herken je aan:

 • Pijn in de pols die optreedt aan het begin, tijdens of na de inspanning
 • Pijn bij het buigen en strekken
 • Pijn na langdurig bewegen
 • Pijn bij het bewegen tegen weerstand of tillen van zware voorwerpen
 • Zwelling en soms warmte en roodheid

 

Hoe vaak komen polsblessures voor en bij wie?

Twee op de drie polsblessures ontstaan door een val. Jaarlijks lopen in Nederland gemiddeld 100.000 mensen blessures aan de pols op. Vier op de vijf blessures ontstaan acuut. Jonge sporters is een kwetsbare groep, maar ook ouderen kunnen kwetsuren oplopen als gevolg van een val.

Wat zijn risicofactoren?

Een belangrijke factor voor het ontstaan van acute polsblessures is vallen. Risico binnen de sport loop je vooral bij (veld)voetbal, rugby, hockey, boksen, bewegingsonderwijs, turnen, skiën, snowboarden en schaatsen. Herhaaldelijke (over)belasting van de pols bijvoorbeeld bij risicovolle werkzaamheden en ongebruikelijk zware activiteiten (zoals verhuizen, klussen ed), veroorzaakt polsklachten die geleidelijk ontstaan.

Hoe behandelt de fysiotherapeut een polsblessure?

Een fysiotherapeut kan je in de eerste fase na het oplopen van de blessure adviezen geven t.a.v. het gebruik van hand en pols. Daarnaast kan hij oedeem (zwelling) verminderen en de belasting beter afstemmen op de belastbaarheid.

Na één of twee weken –wanneer de eventuele zwelling is hersteld- kan worden gestart met oefentherapie. Deze oefeningen verbeteren de beweeglijkheid, coördinatie en spierkracht in de pols(en).

Ook kan een fysiotherapeut je voorlichten over pijnverlichting, hoe de pols/hand in te schakelen en hoe je het terugkomen van de klachten kunt voorkomen.

Wat kan ik zelf doen?

Bij een letsel/aandoening van de pols na een trauma pas je het beste direct de ICE-regel toe:
ICE = Koel het gewricht 15 tot 20 minuten met water, ijs of een cold-pack. Om bevriezingsverschijnselen te voorkomen leg je een doek tussen de huid en het ijs of de cold-pack. Herhaal dit, de eerste twee dagen, vier tot vijf keer per dag.

I = Immobiliseren: Houd de pols stil. Draag een polsbrace of tape tijdens sport en zo nodig in het dagelijks leven. Hiermee krijgen pezen en banden de gelegenheid om te herstellen.

C= Compressie: Leg een drukverband aan.

E = Elevatie: Leg de pols regelmatig op een verhoging, liefst boven harthoogte

Als de klachten binnen enkele dagen niet verminderen is het zinvol om de fysiotherapeut of de (huis)arts ernaar te laten kijken.

Maatregelen om de kans op een blessure aan de pols te voorkomen zijn:

 • Zorg voor voldoende afwisselende bewegingen
 • Neem bij zware, repeterende activiteiten voldoende rust tussendoor
 • Voorkom te hoge werkdruk, stress en vermoeidheid
 • Zorg voor een goede warming-up voor en een cooling-down tijdens trainingen
 • Zorg voor een rustige opbouw van trainingen zodat het lichaam kan wennen aan de extra belasting
 • Vermijd push ups met de platte hand op de grond. Dit kan polsklachten verergeren. Voor push ups uit met een rechte pols terwijl je steunt op de vuisten of gebruik een handsteun
 • Bij risicovolle sporten zoals squash kunt je de pols intapen, zodat de gewrichtsbanden extra steun krijgen
 • Gebruik beschermingsmateriaal bij risicovolle sporten zoals in-line skaten en zorg voor kwalitatief goed materiaal, bijvoorbeeld tennis- en squashrackets met de juiste greep