Nekklachten

De meest gestelde vragen over pijn in de nek en fysiotherapie

Wat is nekpijn?

De nek vormt de verbinding tussen het bovenlichaam en het hoofd. De nekwervels, spieren en andere verbindingen zorgen voor een stevige fixatie, maar laten tegelijkertijd ook mogelijkheden voor beweging over. Al deze structuren kunnen aanleiding geven tot nekpijn. Vaak voelt nekpijn aan als een zeurende pijn aan één of beide kanten van de nek of boven op de schouders. Soms kun je het hoofd minder goed draaien. De nekspieren voelen vaak gespannen en stijf aan.

Klachten en symptomen bij nekpijn

  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid
  • Oorsuizen
  • Concentratiestoornissen
  • Uitstralende pijn naar de armen
  • Tintelingen in de hand of vingers

 

Wat zijn risicofactoren?

Nekklachten ontstaan vaak geleidelijk. Verschillende werkgerelateerde eigenschappen staan bekend als risicofactor voor het ontstaan van nekpijn, zoals hoge werkdruk, langdurig in dezelfde houding werken of vanuit een ongemakkelijke of verkeerde werkhouding. Ook langdurig autorijden, hoge of juist lage armsnelheid tijdens het werk en werken in een tochtige omgeving kunnen ervoor zorgen dat de gewrichten niet meer goed bewegen en spieren verkrampen, waardoor de pijn ontstaat.

Whiplash

Nekklachten kunnen ook plotseling ontstaan, bijvoorbeeld na een aanrijding. Dit kan een whiplash tot gevolg hebben. Whiplash betekent letterlijk ‘zweepslag’. Het hoofd beweegt onverwacht naar achteren en naar voren waardoor de banden en spieren in de nek uitrekken. Een whiplash kan langdurige klachten met zich meebrengen maar meestal verloopt het herstel voorspoedig.

Hoe behandelt de fysiotherapeut nekklachten?

De fysiotherapeut helpt je bij het herstel van klachten en bij het oppakken van de dagelijkse activiteiten. De behandeling is dan ook vooral gericht op het geven van informatie, adviezen en oefeningen gericht op de houding en bewegingen tijdens de dagelijkse activiteiten.

Bij acute klachten zullen specifieke oefeningen de pijn niet zo snel doen verdwijnen, maar ze kunnen er wel voor zorgen dat je je beter voelt. Bij chronische/langdurige nekpijn leveren specifieke oefeningen goede resultaten op.

Wat kan ik zelf doen?

Meestal gaat nekpijn vanzelf over wanneer je gedoseerd actief blijft. Wanneer je risicofactoren zoveel mogelijk vermijdt en gevarieerd en voldoende beweegt, is de kans op snel herstel het grootst. Eventueel kun je pijnstillers nemen. Bedrust is meestal niet nodig.